PMC Moleneind
PMC Moleneind
Moleneindstraat 3
5262 EL Vught
Tel: 073 656 11 33
PMC Uilenburg
PMC Uilenburg
Molenstraat 17-19
5211 DR Den Bosch
Tel: 073 656 11 33
PMC Uilenburg
PMC Rijen
Pius X straat 7
5121 EP Rijen
Tel: 073 656 11 33

Wat is bekkenpijntherapie bij zwangeren

Bekkenklachten worden ook wel bekkenpijn, bekkeninstabiliteit of symfysiolyse genoemd. Naast pijn is er bij bekkenklachten vaak ook sprake van functieverlies, zoals niet goed kunnen tillen, bukken, lopen of traplopen. 

Wat zijn de oorzaken van bekkenpijn bij zwangeren?

Bekkenklachten bij zwangeren ontstaan meestal door een combinatie van een aantal factoren, zoals sportbeoefening in het verleden, werkzaamheden (meer klachten bij een zittend beroep of een beroep waarbij veel getild moet worden.), verzwakking van de buik- en bekkenbodemspieren of een kunstverlossing. 

Eén op de acht vrouwen heeft na haar zwangerschap rug- of bekkenklachten die ze voor die tijd niet had. Van deze groep ontstaan de klachten bij het grootste deel tijdens de zwangerschap. (meestal in het eerste of derde trimester). Bij de overige vrouwen ontstaan de klachten gedurende drie weken na de bevalling. Bij de tweede zwangerschap krijgen veel van deze vrouwen opnieuw klachten.

Bij de helft van de vrouwen die klachten krijgen, vermindert de pijn binnen zes weken.

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap lijkt niet van invloed te zijn op wie wel of geen bekkenklachten krijgt. Vrouwen die via IVF bevrucht zijn, hebben door de hormoonkuur vooraf een verhoogd risico. 

Soms openbaren de klachten zich pas jaren later. Dit doet zich voor wanneer iemand jarenlang een balans heeft weten te behouden tussen wat zij deed en wat zij aankon (belasting en belastbaarheid). Als deze balans verstoord wordt, kunnen er bekkenklachten ontstaan. 

Wat doet de fysiotherapeut?

Tijdens de zwangerschap en de eerste zes weken na de bevalling bestaat de behandeling uit het corrigeren van eventuele standsveranderingen van het bekken middels mobiliserende technieken, het geven van leefregels en adviezen voor het dagelijks leven en lichte oefentherapie gericht op het verbeteren van het bewegingsgevoel en versterking of ontspanning van bekkenbodem, buik-, bil- en rugspieren. 

In sommige gevallen moet er worden geleerd om te gaan met het dragen van een bekkenband.

Zes weken voor de bevalling wordt de bevalling samen met de partner doorgesproken. Na de bevalling bezoekt de fysiotherapeut u om te screenen of alles goed is verlopen. Problemen kunnen op die manier meteen worden aangepakt. Als er zes weken na de bevalling nog klachten zijn, dan wordt er oefentherapie opgestart, die zich onder andere richt op het hervatten van dagelijkse bezigheden, werkzaamheden en sport.

Uw behandelaars zijn:


Terug naar het overzicht Wat doen wij? of direct een afspraak maken.