PMC Moleneind
PMC Moleneind
Moleneindstraat 3
5262 EL Vught
Tel: 073 656 11 33
PMC Uilenburg
PMC Uilenburg
Molenstraat 17-19
5211 DR Den Bosch
Tel: 073 656 11 33
PMC Uilenburg
PMC Rijen
Pius X straat 7
5121 EP Rijen
Tel: 073 656 11 33

Wat is psychosomatisch oefentherapie?

Psychosomatisch oefentherapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning, het richt zich op zowel lichamelijke klachten als op psychische en mentale klachten. Psychosomatisch oefentherapie is een integrale aanpak, waarbij je door onze therapeuten mogelijkheden aangereikt krijgt om zowel je klacht, je levensstijl en je gezondheid positief te beïnvloeden en de oorzaken van ongezonde stress aan te pakken. Je gaat samen met de therapeut op zoek naar de achterliggende oorzaak van jouw klacht(en). Daarnaast krijg je tips hoe hier makkelijker mee om te kunnen gaan.

Stress

Stress, je hebt er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als je je er goed bij voelt. Stress is zelfs gezond. Je hebt het nodig om goed te kunnen presteren, jezelf te motiveren en het beste uit jezelf te halen. Stress wordt ongezond wanneer je stress niet afwisselt met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet aan en uit kunnen. Zodra er sprake is van te veel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat jouw lichaam en geest zich onvoldoende herstellen, met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties.

De gevolgen van stress

Enerzijds kun je stress meer lichamelijk ervaren door bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten en ademhalingsproblemen. Anderzijds kun je stress mentaal en emotioneel ervaren. Bijvoorbeeld wanneer de concentratie afneemt, je niets onthouden kan, gaat piekeren, snel prikkelbaar bent of problemen hebt met slapen. Vaker veroorzaakt stress een combinatie van psychische en lichamelijke klachten. In dat geval spreken we van psychosomatische klachten.

Wanneer ga je naar een psychosomatische oefentherapeut?

Een te hoge werkdruk, te veel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in je leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. Je kunt daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress kan dus psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken. De psychosomatisch oefentherapeut helpt jou, om je lichaam en geest weer in balans te brengen.

Onze psychosomatische oefentherapeuten kunnen je helpen bij

  • Overspanning/burn-out,
  • Depressieve stemming i.c.m. lichamelijke klachten, inactiviteit en spanningsproblemen
  • Druk op de borst, hartklachten, verminderd zelfvertrouwen, prikkelbaarheid, gejaagdheid, desinteresse, lusteloosheid
  • SOLK (Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten)
  • Lichamelijk verklaarde klachten waarbij stressfactoren een rol spelen
  • Angst, paniek en hyperventilatie
  • Klachten als gevolg van verlies en ontoereikende rouwverwerking
  • Post Covid-klachten
  • Slaapproblemen

De behandeling

De behandeling bestaat uit therapeutische gesprekken, coaching en therapeutische lichaamsoefeningen.

De therapeutische gesprekken hebben als belangrijkste doel, de problemen helder te krijgen, deze te verwerken en indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren.

De coaching richt zich op onder andere CGT, cognitieve gedragstherapeutische behandeltechnieken waardoor je een beter inzicht krijgt in je gedachten, emoties en handelen en hoe er mee om te gaan. Ook ACT, Acceptance and Commitment Therapy is een werkzame vorm, waarbij je leert flexibeler om te gaan met de problemen die je tegenkomt. Hiermee kan je ruimte leren maken voor vervelende ervaringen en afstand nemen van je gedachten. Leren stilstaan in het HIER&NU en bij wat je ZELF echt belangrijk vindt. Je eigen keuzes maken, die bij jouw waarden passen. Inzicht krijgen in jouw gedachten, emoties en handelen.

Met de therapeutisch oefeningen gericht op ontspanning, ademhaling en aandacht én de expressieoefeningen leer je weer in balans, tot rust en in je eigen kracht te komen.

Uw behandelaars zijn:


Terug naar het overzicht Wat doen wij? of direct een afspraak maken.